Een penetrante rioollucht is desastreus voor het woongenot in je huis. Het is daarom noodzakelijk om hier zo snel mogelijk aan te doen. Er zijn verschillende oorzaken voor een rioolstank, die ook verschillende oplossingen hebben. In veruit de meeste gevallen is het echter wel nodig om een rioolspecialist in te schakelen. Toch is het niet verkeerd om te weten waar de stank vandaan kan komen, en wat er precies aan gedaan wordt. Uiteindelijk stelt de expert natuurlijk de definitieve diagnose.

Vaak voorkomende stankoorzaken

De meest voorkomende reden voor rioolstank is een scheur in de riolering. Er ontsnapt lucht uit deze scheuren die vervolgens in je woning trekt. Scheuren in de rioolbuizen kunnen bijvoorbeeld ontstaan door boomwortels die langzaamaan door de buizen proberen te groeien. In andere gevallen komt het door een verzakking van het riool. Dit gebeurt met name in veengebieden waar het waterpeil regelmatig verandert. Nederland is erg rijk aan veengebieden, en gecombineerd met de vele regen die hier valt kan dit voor ernstige verzakkingen zorgen. De fundering komt dan bloot te liggen, en het hout kan gaan rotten. Dit rottende hout zorgt uiteindelijk voor de verzakking.

Ook kan een slechte ontluchting voor veel stankoverlast zorgen. Als het riool de hoeveelheid lucht niet aankan, zal de stank een andere weg naar buiten zoeken. Jammer genoeg is dit vaak de gootsteen of het toilet in jouw huis. Wastafels hebben altijd een speciaal waterslot, sifon genaamd, om een directe verbinding met het riool te voorkomen.

Diagnose stankoverlast

De rioolexperts hebben meerdere methodes om de oorzaak vast te stellen. Ze kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van de rookgasmethode, waarbij rook door de buizen wordt gepompt. De rook is dan zichtbaar als hij uit de scheuren lekt. Zo kan precies vastgesteld worden of er sprake is van een scheuring, en waar deze zich bevindt. Ook kan de rioolspecialist gebruik maken van een speciale camera. Deze camera is extreem wendbaar en kan zich dus gemakkelijk in allerlei kronkels en bochten bewegen. Zo kan de gehele riolering nagekeken en gedocumenteerd worden. Alles wat er mis kan zijn met de buizen wordt hiermee opgespoord.

Riolering en relining

Als de diagnose eenmaal gesteld is, kan er begonnen worden aan de stankbestrijding. Vroeger was dit een hele klus, waarbij de riolering vervangen moest worden. Dit kost natuurlijk veel tijd en geld, dus is er een nieuwe methode ontwikkeld. Met relining wordt er een laag om het betreffende stuk riool geschoven, die de scheuren volledig afsluit. Je hoeft dus niet bang te zijn voor een langdurige operatie! Kom daarom altijd direct in actie als je langdurig last hebt van stankoverlast. Er kunnen namelijk allerlei gassen vrijkomen die slecht zijn voor je gezondheid, denk bijvoorbeeld aan ammoniak en waterstofsulfide.

Rioolstank

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.

Call Now Button
×