OORZAKEN VERSTOPTE GOOTSTEEN

Hoe gevaarlijk is asbest riolering

Asbest riolering: Wat is het en waarom is het gevaarlijk?

Asbest is een mineraal dat in het verleden veel gebruikt werd in de bouw. Het materiaal was vooral populair vanwege de sterkte, hittebestendigheid en isolerende eigenschappen. Inmiddels is bekend dat asbest schadelijk is voor de gezondheid en daarom is het gebruik ervan verboden. Helaas is er echter nog veel asbest aanwezig in gebouwen en installaties, waaronder ook in rioleringen. In dit artikel richten we ons op de gevaren van asbest in rioleringen.

Wat is asbest riolering?

Asbest riolering is simpelweg een rioleringssysteem waarbij gebruik gemaakt is van asbestcementbuizen. Deze buizen zijn vervaardigd uit cement waarin asbestvezels zijn verwerkt. Asbestcementbuizen werden vanwege hun sterkte, duurzaamheid en lage kosten vaak gebruikt in de bouw en de aanleg van rioleringen. Ze werden vooral veel gebruikt tussen de jaren 1945 en 1980.

Waarom is asbest in rioleringen gevaarlijk?

Asbestvezels zijn gevaarlijk als ze worden ingeademd. Ze kunnen longkanker, mesothelioom (een vorm van kanker die zich ontwikkelt in het borstvlies of buikvlies) en asbestose (een longziekte) veroorzaken. Asbestvezels in rioleringen zijn vooral gevaarlijk wanneer ze vrijkomen tijdens werkzaamheden aan het riool, zoals bij reparaties of vervanging. Wanneer de asbestcementbuizen worden doorgezaagd of geboord, kunnen er asbestvezels vrijkomen. Dit kan leiden tot blootstelling aan de vezels voor werknemers en omwonenden.

Wat zijn de risico’s voor gezondheid en milieu?

Het inademen van asbestvezels kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals longkanker en asbestose. Deze ziekten kunnen zich pas na tientallen jaren openbaren. Er is geen veilige grenswaarde voor blootstelling aan asbestvezels, dus zelfs een kleine hoeveelheid kan al gevaarlijk zijn.

Daarnaast kan asbest in het milieu terechtkomen. Wanneer asbestcementbuizen worden verwijderd, moeten ze op de juiste manier worden afgevoerd en verwerkt om te voorkomen dat er asbestvezels vrijkomen. Als er asbestvezels in de lucht terechtkomen, kunnen ze zich verspreiden naar andere gebieden en daar schade aanrichten.

Wat te doen bij een asbest riolering?

Als je vermoedt dat er asbest in de riolering aanwezig is, is het belangrijk om hier zo snel mogelijk actie op te ondernemen. Laat het riool controleren door een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf. Zij kunnen vaststellen of er asbest aanwezig is en wat de