riool ontstoppen amsterdam

Rioollucht in huis oorzaken en oplossingen

Rioollucht in huis: oorzaken en oplossingen voor een frisse badkamer

Heb je last van een onaangename rioollucht in huis, met name in de badkamer of bij de doucheput? Dit is niet alleen vervelend, maar kan ook een teken zijn van een onderliggend probleem. In deze blogpost bespreken we de meest voorkomende oorzaken van rioollucht in huis en geven we praktische tips om deze problemen op te lossen en een frisse badkamer te creëren.

  1. Droogstaande stankafsluiters Een veelvoorkomende oorzaak van rioollucht in de badkamer is het uitdrogen van de stankafsluiters, zoals sifons of watersloten. Deze afsluiters bevatten water dat voorkomt dat rioolgassen terugstromen naar de badkamer. Als je langere tijd geen water hebt gebruikt in een bepaalde ruimte, kan het water in de afsluiter verdampen, waardoor er een opening ontstaat voor rioolgassen om te ontsnappen.

Oplossing: Zorg ervoor dat je regelmatig alle kranen, douche en bad in huis gebruikt, zodat de stankafsluiters gevuld blijven met water. Als de geur aanhoudt, controleer dan de afsluiters op scheuren of beschadigingen en vervang deze indien nodig.

  1. Slechte ventilatie Een andere oorzaak van rioollucht in de badkamer kan een gebrek aan goede ventilatie zijn. Een vochtige, slecht geventileerde ruimte kan de groei van schimmel en bacteriën bevorderen, wat kan leiden tot onaangename geuren.

Oplossing: Zorg voor voldoende ventilatie in de badkamer door een raam open te zetten of een ventilatiesysteem te installeren. Regelmatig schoonmaken met een schimmelwerend middel kan ook helpen om geurtjes te voorkomen.

  1. Verstopte afvoer Een verstopte afvoer kan een ophoping van vuil, haren en zeepresten veroorzaken, wat leidt tot onaangename geuren. Deze verstoppingen kunnen zowel in de afvoer van de doucheput als in de afvoer van de wastafel voorkomen.

Oplossing: Regelmatig reinigen van de afvoer kan helpen om verstoppingen en de bijbehorende geuren te voorkomen. Gebruik een ontstopper of een flexibele afvoerreiniger om eventuele blokkades te verwijderen. In hardnekkige gevallen kan het nodig zijn om een professionele loodgieter in te schakelen.

  1. Beschadigde rioolleidingen Beschadigde of lekkende rioolleidingen kunnen ook een bron van rioollucht in huis zijn. Dit kan te wijten zijn aan slijtage, corrosie of een slechte installatie.

Oplossing: Neem contact op met een ORS Rioolservice om de rioolleidingen te inspecteren en eventuele schade te repareren. Het is belangrijk om dit probleem zo snel mogelijk aan te pakken.