verstopte wc

Hoe raakt het riool verstopt?

Een verstopt riool is natuurlijk alles behalve fijn. Het water loopt niet goed weg en komt uiteindelijk weer omhoog, u kunt niet normaal gebruik maken van het toilet, en laten we het niet over de stank hebben. Helaas is het een van de meest voorkomende problemen in huis. Maar wat zijn de oorzaken van een verstopt riool? En hoe lost u het op? In dit artikel geven we antwoord op de vraag ‘Hoe raakt het riool verstopt?’ en vertellen wat u het beste kunt doen om dit probleem op te lossen. 

Veelvoorkomende oorzaken van een verstopt riool

Vrijwel ieder huishouden krijgt wel eens te maken met een rioolverstopping, maar hoe raakt het riool nu eigenlijk verstopt? Gebaseerd op ervaringen van ORS Rioolservice ontstaan de meeste verstoppingen door het doorspoelen van vaste materialen of stoffen. Hierbij denkt u aan:

  • Plastic
  • Babydoekjes
  • Luiers
  • Maandverband of tampons
  • Etensresten
  • Te veel wc-papier

Deze materialen horen niet in het toilet en veroorzaken eenvoudig grote verstoppingen. Daarnaast zorgen vetten en oliën ook voor een verstopt riool. Gooi bijvoorbeeld geen frituur- of bakvet door de gootsteen of wc. Dit gaat namelijk stollen en blijft aan de rioolbuis plakken. 

Riool verstopt? Dit moet u doen

Is uw riool verstopt geraakt om wat voor reden dan ook? Het is belangrijk om het probleem zo snel mogelijk te verhelpen. U wilt natuurlijk snel weer gebruik kunnen maken van het toilet en ook wordt uw humeur niet veel beter van de penetrante lucht in uw woning. 

In sommige gevallen kunt u het probleem zelf verhelpen. Er zijn verschillende huis-, tuin- en keukenmiddelen waarmee u bijvoorbeeld een gootsteen of wc kunt ontstoppen. Maar gebruik vooral geen chemische ontstoppingsmiddelen. Deze bevatten heftige chemicaliën die de riolering beschadigen. Kies bijvoorbeeld voor een bekertje soda als alternatief.  Heeft u last van een verstopping in het toilet? Als deze niet te diep zit, haalt u deze er handmatig uit. De ouderwetse ontstopper werkt hier heel goed voor. 
Lukt het niet om het riool zelf te ontstoppen? Of heeft u na een aantal dagen/weken weer last van een verstopt riool? Hardnekkige riolering verstoppingen laat u oplossen door een professionele rioolservice. De vakmensen van ORS Rioolservice hebben jarenlange ervaring met het ontstoppen van het riool. Door onze hoogwaardige apparatuur en deskundigheid is uw wc, douche of gootsteen verstopping snel verholpen.