Verstopping voorkomen

Waarom is het riool verstopt? Top 3 meest voorkomende redenen

Wanneer u een verstopte afvoer in uw huis heeft, is uw eerste instinct waarschijnlijk om een ontstopper te pakken. U weet echter niet dat er gevallen zijn waarin een gewone ontstopper bijna nutteloos is – zoals wanneer de hoofdriolering in uw huis verstopt raakt. Wanneer dit gebeurt, kunt u te maken krijgen met grootschalige overstromingen en loodgietersproblemen in uw hele huis.

Als u te maken krijgt met een verstopping van de hoofdriolering, is er niet echt een doe-het-zelf manier om dit te verhelpen. Deze afvoerleidingen liggen vaak diep onder de grond, ver weg van uw huis. U hebt meestal speciale apparatuur en professionele kennis nodig om ze te repareren. Hoewel u het meestal niet zelf kunt repareren, betekent dat niet dat u hulpeloos bent. Er zijn nog een paar dingen die u kunt doen om te voorkomen dat het probleem erger wordt totdat een loodgieter u kan helpen.

  1. Verstopping door vuil

Het meest voorkomende soort vuil dat een riool verstopt, is vet. Als u vetten, vet of olie in de afvoer van een gootsteen giet, zullen deze uiteindelijk afkoelen en hard worden. Zelfs als u heet water met het vet laat stromen, wordt het meestal hard tegen de tijd dat het uw hoofdriool bereikt. Dan blijft het vet aan uw leidingen kleven en veroorzaakt het een verstopping.

  1.  Rioolbuis kapot

Wanneer rioolbuizen gebroken of gescheurd zijn, kan het rioolwater niet goed door het systeem worden afgevoerd, wat leidt tot directe en frequente back-ups. Veel voorkomende oorzaken van schade aan rioolbuizen zijn onder andere:

Rioolpijp breuk door verschuivende grond, zettingen, meer verkeer op de grond erboven, of gebruik van zwaar bouwmaterieel boven de grond.

Corrosie van een oudere pijp, waardoor de pijp breekt of instort.

Lekkende verbindingen, waarbij de afdichtingen tussen delen van de pijp zijn verbroken, waardoor water en rioolwater kunnen ontsnappen.

  1. Schade door boomwortels

Andere soorten afval die vaak verstoppingen veroorzaken zijn papieren handdoeken, zogenaamde doorspoelbare doekjes, toiletartikelen en andere volumineuze voorwerpen die door het toilet worden gespoeld. U moet nooit iets anders dan vloeistoffen en toiletpapier door uw afvoer sturen.Een andere oorzaak van verstopte rioolbuizen zijn boomwortels. Bomen zijn verrassend krachtig. Zelfs kleine wortels kunnen zich na verloop van tijd een weg banen in uw leidingen. U merkt misschien niets van een groot lek, omdat de wortels het kapotte gedeelte van de leiding verstoppen. Maar als de wortels in de leiding blijven groeien, vormen ze een massa waar het rioolwater maar moeilijk doorheen kan.