Hoe voorkomt u een rioolverstopping?

Hoe voorkomt u een rioolverstopping?

Een verstopt riool is een van de vervelendste problemen die kunnen ontstaan in huis. Helaas kan het u ook zomaar overkomen. Wist u dat een gemiddeld huishouden in Nederland ongeveer één keer in de 10 jaar te maken krijgt met een rioolverstopping? Het water loopt niet goed weg, u kunt niet meer gebruik maken van de wc, douche of gootsteen, en vergeet de vieze geur niet. Erg vervelend, maar gelukkig kunt u dit heel goed voorkomen. 

Het ontstoppen van gootstenen en wc’s zijn de meest voorkomende taken voor de loodgieters van ORS Rioolservice. Maar wij zeggen altijd: voorkomen is beter dan genezen. Met onderstaande tips voorkomt u een rioolverstopping. 

Verstopte gootsteen voorkomen

U maakt intensief gebruik van de gootsteen in de keuken. Het is dus helemaal niet zo gek dat er etensresten of andere materialen in de wasbak belanden. Maar haal deze er wel zo snel mogelijk uit. Als etensresten of andere substanties in het leidingwerk terecht komen, is het namelijk niet meer zo makkelijk om dit zelf te reinigen. Zorg ervoor dat u uw gootsteen regelmatig schoonmaakt en verwijder etensresten zo snel mogelijk uit het afvoerputje. Gooi daarnaast een emmer warm water door de afvoer om de achtergebleven resten weg te spoelen.  

Een tip van ons: schaf een handige gootsteenzeef aan als u die nog niet heeft. Zo voorkomt u dat grote etensresten en andere materialen in het leidingwerk terecht komen. 

Voorkom een wc-verstopping

Het toilet raakt verstopt als er verkeerde materialen of vloeistoffen worden doorgespoeld. Het lijkt misschien logisch, maar toch gebeurd het nog al te vaak. De volgende producten horen niet thuis in de wc: 

 • Babydoekjes
 • Luiers
 • Maandverband
 • Tampons
 • Etensresten
 • Vochtige doekjes

Deze materialen zijn namelijk te dik en hopen zich makkelijk op in het riool. Ook door in een keer te veel toiletpapier door te trekken, raakt een wc verstopt. Dus wilt u een rioolverstopping voorkomen? Gebruik het toilet dan gewoon waar deze voor bedoeld is en plaats een prullenbakje in de ruimte voor afval. 

Met deze tips voorkomt u een rioolverstopping

Met onderstaande tips vermindert u de kans op een verstopt riool. 

 • Pas op met chemische schoonmaakmiddelen. Deze tasten het riool aan en beschadigen het leidingwerk. 
 • Haal regelmatig haren uit de afvoerputjes in de douche en wasbak voordat ze in het riool terechtkomen.
 • Maak de sifon onder de wasbak regelmatig schoon.
 • Ook vaatwasmachines of wasmachines kunnen een rioolverstopping veroorzaken. Pas daarom op met het gebruik van vloeibare wasmiddelen. 
 • Laat uw riolering preventief reinigen.

Een kleine disclaimer: soms is een rioolverstopping de oorzaak van niet goed aangelegde rioleringen of rioleringen die aan vervanging toe zijn. Dit kunt u niet voorkomen.

Toch een verstopt riool?

Hebben de tips niet geholpen? Of is de verstopping na een aantal dagen/weken gewoon weer terug gekomen? Dan is het verstandig om een ontstoppingsdienst bij u in de buurt in te schakelen. Een vakkundige rioolservice weet namelijk precies wat er moet gebeuren en zorgt dat u snel weer gebruik kunt maken van de gootsteen, wc en douche. Wanneer u ORS Rioolservice inschakelt, krijgt u een garantie op de ontstopping. Zo bent u er zeker van dat u niet weer te maken krijgt met een vervelende verstopping.