Afvoer ontstoppen Gootsteen ontstoppen

Verstopte gootsteen? 3 Tips voor het ontstoppen van uw gootsteen

Is uw gootsteen verstopt geraakt? Komt het water bijvoorbeeld steeds weer naar boven? Een verstopte gootsteen is alles behalve fijn. En u wilt natuurlijk dat dit snel wordt opgelost. Gelukkig zijn er een aantal dingen die u zelf kunt proberen als u de afvoer wilt ontstoppen. Hieronder zetten we een aantal tips van onze professionele loodgieters op een rij die helpen bij het ontstoppen van uw gootsteen.

Veelvoorkomende oorzaken van een verstopte gootsteen

Een gootsteen raakt niet zomaar verstopt. Dit heeft vaak te maken met etensresten en andere materialen die in de afvoer terecht komen. Als deze resten eenmaal in het leidingwerk zitten, is het niet meer zo makkelijk om deze zelf schoon te maken. En zo kan een verstopte gootsteen ontstaan.

Dit zijn de veelvoorkomende oorzaken van een verstopte gootsteen:

  • Vet en olie

Als u veel vet en olie door de gootsteen spoelt, kan dit zich ophopen in de leidingen. Dit zorgt ervoor dat water niet meer goed wegloopt.

  • Voedselresten

Voedselresten komen regelmatig terecht in de gootsteen. Het is geen groot probleem als er een kruimel brood in de afvoer terecht komt. Maar wanneer er regelmatig voedsel wordt doorgespoeld, kan dit de leidingen snel verstoppen. 

  • Haar

Ook haar is een echte boosdoener en kan ervoor zorgen dat uw afvoer verstopt.

  • Verkalking

Hard water kan kalkaanslag op uw leidingen veroorzaken. Op den duur kan dit leiden tot verstoppingen van de gootsteen.

  • Objecten

Het is uiteraard niet de bedoeling dat u objecten door uw afvoer spoelt. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Soms kunnen kleine voorwerpen zoals een ring of speelgoed in de gootsteen terechtkomen, wat kan leiden tot een verstopping.

Verstopte gootsteen

Tips voor het ontstoppen van uw afvoer

Is het kwaad al geschied? Loopt het water bijvoorbeeld niet meer goed weg? Of komt er een vreemde lucht uit de gootsteen? Dit is een teken van een verstopte gootsteen. Met het juiste gereedschap kunt u de meeste verstoppingen zelf verhelpen. Hieronder vindt u onze tips voor het ontstoppen van uw afvoer

1. Gebruik een ontstopper

Een ontstopper is speciaal ontworpen om verstoppingen in leidingen te verwijderen. Het is misschien een beetje ouderwets, maar het doet zeker nog wel zijn werk. Zorg dat u de ontstopper naar beneden duwt en vervolgens weer terug trekt. Nu ontstaat er een zuigkracht die de verstopping los maakt. 

2. Ga aan de slag met soda

Helpt de ontstopper niet? Of heeft u er toevallig geen ontstopper in huis? Gebruik dan soda voor het ontstoppen van uw gootsteen. Giet een emmer met heet water en soda in de wasbak. U zou er ook nog een beetje azijn bij kunnen gooien voor een sterkere werking. Dit mengsel gaat bruisen, dus pas op. 

3. Met een ontstoppingsveer de afvoer reinigen

De ontstoppingsveer is een handig gereedschap om de gootsteen mee te ontstoppen. Maar let op: u kunt de leidingen ook beschadigen met deze veer. Wanneer u het niet goed gebruikt, kan de veer zelfs vast te komen zitten in de afvoer. Gebruik dit gereedschap dus alleen als u weet hoe u het moet gebruiken. 

Lukt het niet? Bel ORS Rioolservice

Is uw afvoer nog steeds verstopt? En werken de bovenstaande methoden niet? Dan kan het nodig zijn om professionele hulp in te roepen. Een loodgieter inspecteert de afvoer en kan de verstopping op een professionele manier verwijderen. 

Wilt u snel weer gebruik kunnen maken van uw gootsteen? De loodgieters van ORS Rioolservice komen snel langs om het probleem op te lossen. Bovendien ontvangt u garantie op de ontstopping. Zo weet u zeker dat u na ons bezoek weer normaal gebruik kunt maken van de gootsteen. Neem gerust contact met ons op!